Fietsen

Fietsen met routebeschrijving van de Stichting Oer-IJ. 

Een nieuwe toevoeging aan de PCCMaalwater Run en Walk.Het Oer-IJ was eertijds (9000 vCh tot begin jaartelling) de meest noordwestelijke vertakking van de Rijn, die hier vanaf Amsterdam, richting Velsen en dan noordelijk naar Castricum stroomde en daar in zee uitkwam .

Door een snelle stijging van de zeespiegel tussen 8000 en 3000 v.Chr. was West Nederland veranderd in een waddenzee. De waddeneileanden zien we nu als strandwallen in het landschap terug.

Rond 150 na Chr verzandde de doorgang naar zee bij Castricum volledig door een lagere waterstand.

Door de afsluiting van de uitmonding naar zee zocht het water een andere loop en draaide de stroomrichting om. De hoofdgeul tussen Velsen en Amsterdam –het IJ- bleef open en waterde nu af richting het oostelijk gelegen Flevomeer en via een doorgang tussen Texel en Vlieland naar de Noordzee.

 

Ook rond Heiloo treffen we nog resten aan van de uitlopers van de Oer-IJ. 

Gidsen van de werkgroepen Oer-IJ Heiloo en Castricum maakten, ondersteunt door Rotaryclub Heiloo een fraaie routebeschrijving. 

Heel bijzonder is natuurlijk dat we nu nog steeds waterlopen kunnen herkennen die tot halverwege de achttiende eeuw werden gebruikt voor het vervoer.  Bijvoorbeeld de bouwstenen van het Witte Kerkje en de toren zullen over dat water zijn aangevoerd. Maar ook dat Akersloot een vloot had die op Europese havens voer.

 

De hele tocht is ongeveer 26 km lang, start vanaf de kantine van Trias en duurt ruim twee uur. U krijgt een routebeschrijving of een GPS-route.

 

 

Inschrijven gaat via deze link